Hubertus pool, oscillating between heaven and earth

Photography by Alex Filz.
Photography by Alex Filz.

 

Projectname: Hubertus
Place: Valdaora(I)
Architecture: noa* (network of architecture)
Finished: May2016
Typology: Hotel

 

The Hotel Hubertus is located in Valdaora, at the foot of the famous ski and hiking area Kronplatz in the Puster Valley at an altitude of about 1350 m. The family establishmentwas generously enhanced and enlarged with16 new suites, a new kitchen with restaurants and “Stuben”, anentrance area with lobby, reception and wine cellarand a fitness andarelaxation room with panoramic terraces. The new 25m long pool,functioningas a connector between old and new, underlinesthe essence of this comprehensive renovation and renewal project.

By creatingan unified, rhythmically alternating façade with native larch tree trunksnoa* connects”old and new” in a consistent manner. The homogeneous appearance, following the naturaltopography of the area, creates the theatrical base for the designof the new, cantileveringpool, which thrones between the old and new accommodation wings, floatingbetween heaven and earth..
 

Photography by Alex Filz.
Photography by Alex Filz.

 

The key challangein the project was to create a link between the exisiting building and the new design, in order to keep a uniformal and consistentappearance. The debarked larch trunks, which were used as multifunctional façade elements for the existing and new building, succeed in creatingthis aestheticalconnection. Themultifunctional façade elements ofdebarked larch trunks create anoptical link between existingand new, maintainingthehomogeneous appearanceof the project. Theynot only supportthe dynamics of the curved façade, but function also as sun screens, room dividersand rain protectors,furtherenhancing the feeling of privacy and in addition to this forming the static basis for the cantilevering pool and façade

The design of the newly constructed part of the buildung is orientated typologically on the already existing curved accommodation wing. Further the fluid shape of the new design, which becomes especially evident in plan view, follows the topography of the existing landscape with its slope andsteep contour lines.

The tree trunks, as narrow double woodenpillars, strive to function as an unifying envelop for the project by creating a continuous aesthetics.

The new pool, which imposingly restsin-between the two accommodationwings, seems like a floating rock, come to rest at the site, overlooking the valley.The hidden edgesof the pool, kept inanthracite-coloured stone,abolish the gap between pool and landscape,creatingthe impression of the water flowing into nothing, disappearingbetween pool and landscape.The poolmetaphorically reminds of a mountain lake, nestled into the astonishing mountainscape of the UNESCO World Heritage site,the Dolomites..

Thew new perforated, powder-coated metal balustrades replace the old wooden ones and are fixed in a fluit curvy manner. With their earthy tones and perforation, they allow access to the view while at the same time enhancing the feeling of privacy. This colour schemewas used for the whole façade, creating ahomogeneousbuilding envelop. Through the use of a warm, gray brown earth tone, derived from the colour palette of the surroundinglandscape,a uniformal design was achieved.

The façadedesign with debarked tree trunks also continues onthe new entrance area, which with its design as a rotundaallows a maximum of natural lightto flow into the building. Topographic curves can be seen as the key influence for the design process and are not only evident on the outside but also on the insideof the building. This allowsthe gap between inside and outside, cold and warm, before and after, to almost disappear…
 

Photography by Alex Filz.
Photography by Alex Filz.

 

Photography by Alex Filz.
Photography by Alex Filz.

 

Photography by Alex Filz.
Photography by Alex Filz.

 

Photography by Alex Filz.
Photography by Alex Filz.

 

Photography by Alex Filz.
Photography by Alex Filz.

 

Photography by Alex Filz.
Photography by Alex Filz.

 

Photography by Alex Filz.
Photography by Alex Filz.

 

Photography by Alex Filz.
Photography by Alex Filz.

 

Photography by Alex Filz.
Photography by Alex Filz.