Natural geometry. Krkonose Mountains Centre for Environmental Education by Petr Hájek Architekti

PROJECT Krkonose Mountains Centre for Environmental Education
ARCHITECT Petr Hájek Architekti
LOCATION Vrchlabi, Czech Republic
YEAR 2014
PHOTO Benedikt Markel

The building is situated into a city park in front of the administration building of KRNAP (Krkonoše Mts. National Park).
The building geometry is derived from the geometry of Krkonoše Mountains. Every edge or slope on the building could be found in its real, natural topography. In between of the metal vectors, which represent the mountain ridges, there is growing sedum.
The new building is set apart from the existing one to create an entrance platform. This public space atmosphere is supported by fully glazed side wall through which it is possible to look into the building and indirectly become a part of an ongoing lecture or seminar inside of the building.

The building itself is energy efficient and should represent the ideas of the National park and preservation of nature. Main bearing structure and underground walls are made out of face concrete. Inner partitions and furniture are made out of plywood.
Design of furniture and dimensions of its basic parts are adapted for the size of plywood plates and because of that there are no wasted residues.

BIOGRAFY
THE OFFICE PETR HÁJEK ARCHITEKTI AIMS ON THREE FUNDAMENTAL FIELDS OF INTEREST; DESIGNING OF BUILDINGS, RESEARCH AND EDUCATION. THESE TOPICS MUTUALLY INFLUENCE EACH OTHER AND CREATE BY THAT AN OVERALL BACKGROUND.

MAIN PROJECTS
DOX Centre for Contemporary Art – extension, Prague, CZ, ongoing
Chameleon house, Prague, CZ, 2014
Krkonose Mountains Centre for Environmental Education, Vrchlabí, CZ, 2014
Container Student Housing, Berlin, Germany, 2013
Residential Containers, Prague, CZ, 2009
Extension of hospital, Mariánské Lázně, CZ, 2009
Villa Hermína, Černín, HŠH, CZ, 2009